2013 m. rugsėjo 10 d., antradienis

Nagai įspėja apie ligas

Nagai įspėja
Idealūs nagai laikomi migdolo formos, vis dėlto forma nėra svarbiausia. Kur kas svarbiau, kad jų plokštelės būtų vienodo storio, šviesiai rožinės. Sveiki nagai yra gana tvirti, tačiau elastingi, netrapūs, o jų paviršius blizga ir yra lygus bei švelnus.
Nagų spalvos, formos ar struktūros pasikeitimas neretai praneša ir apie organizmo pokyčius. Nenumokite ranka net į iš pažiūros nesvarbias smulkmenas. Verčiau nueikite pas gydytoją. Patyręs dermatologas, apžiūrėjęs rankas, gali nemažai pasakyti apie organizmo negalavimus ar net užbėgti ligai už akių.
Lūžinėjantys nagai
♦ Nagai neretai lūžinėja dėl dažno rankų mirkymo, dirbant su įvairiomis cheminėmis, šarminėmis valymo priemonėmis, kai nemūvima pirštinių.
♦ Trupėti nagai gali pradėti susirgus mažakraujyste, sutrikus periferinei kraujotakai, po radikalių dietų, kai organizmas pakankamai negavo kalcio ir kitų svarbių mikroelementų. Tokiu atveju būtina valgyti maistą, kuriame gausu kalcio ir vitaminų.
♦ Lūžtantys, neelastingi, linkę sluoksniuotis nagai būdingi ir vyresnio amžiaus žmonėms, taip pat moterims, dažnai naudojančioms lako valiklį.
Pageltusios nagų plokštelės
♦ Be abejo, pirmiausia jos būdingos rūkaliams ir moterims, kurios, tepdamos tamsių atspalvių laką, prieš tai neužtepė ant nago lako pagrindo.
♦ Tokia nagų spalva gali įspėti ir apie infekcines (negrybelines) odos ligas.
♦ Kai nagai ima gelsti ir keičiasi jų struktūra (pradeda storėti, trupėti), reikėtų pasikonsultuoti su gydytoju dermatologu, nes tai gali būti nagų grybelis.
♦ Ryškūs geltoni nagai gali būti limfinės sistemos sutrikimo, plaučių ar net onkologinių ligų požymis.
Nagai su baltomis dėmelėmis
Kas yra tos baltos dėmelės? Dažniausiai – oro pūslelės tarp nago plokštelės ir guolio. Paprastai jos atsiranda dėl nedidelių traumų, pernelyg šiurkščių kosmetinių procedūrų, silpninančių keratininę nago struktūrą. Baltos dėmelės kartais klaidingai painiojamos su nagų grybeliu. Tai nėra šio užkrato požymis.
Nago plokštelėje yra smulkių duobučių
Jos išsibarsčiusios po visą paviršių, todėl nagas atrodo lyg antpirštis. Tai gali būti žvynelinės (psoriazės) požymis. Tokia išvaizda gali būti susijusi ir su pasikartojančiais smulkiais nago pažeidimais.
Išilginiai ruoželiai ant nago
Šį atvejį sunku paaiškinti neatlikus tyrimo. Jų gali atsirasti dėl nedidelių traumų, taip pat nemūvint pirštinių, kai atliekame buities darbus ir naudojame koncentruotus ploviklius. Išilginės linijos ant nagų taip pat gali byloti apie blogą maisto įsisavinimą, virškinimo sistemos problemas.
Nago plokštelė padengta skersiniais ruoželiais
Tai itin dažnai pasitaikantis defektas. Pagrindinė priežastis – nago pagrindas pažeidžiamas cheminių ar prastų kosmetikos priemonių. Dažnas ir per gilus apynagių odos karpymas arba nustūmimas metaline dilde taip pat pažeidžia ir deformuoja nagų plokšteles. Dar viena galima priežastis – netinkama, nevisavertė mityba arba negydomos organizmą sekinančios lėtinės ligos.
Nagai su juosvomis dėmėmis
♦ Dažnai tamsios netaisyklingos formos dėmės liudija, kad tai yra kraujosrūvos, atsiradusios dėl fizinės traumos, pavyzdžiui, nagą prisivėrus durimis.
♦ Kartais organizmas taip reaguoja į kai kuriuos vaistus.
♦ Ryški neišnykstanti juoda dėmė po nagu gali būti ir odos vėžio atmainos melanomos ženklas.
Mėlstantys nagai
Mėlyną nagų atspalvį gali lemti širdies ir kraujagyslių ligos, įvairūs neurologiniai negalavimai ir organizmo reakcija į kai kuriuos vaistus.
Įdubę lyg šaukštas nagai
♦ Ši deformacija gali atsirasti dėl kraujo ligų, kai organizmui trūksta geležies ar vitaminų, taip pat sergant kai kuriomis lėtinėmis širdies ir plaučių ligomis.
♦ Šiuo negalavimu kartais skundžiasi moterys per menopauzę. Gydant paprastai skiriama trūkstamų maisto papildų preparatų.
♦ Tiesa, kartais tokia nagų forma gali būti paveldėta.
Išsigaubę lyg laikrodžio stiklas nagai
Nago plokštelės plačios ir perdėtai išgaubtos. Dažniausiai pakitę ir pirštų galai. Tokie pirštai vadinami „būgnininko pirštais“. Šis nagų defektas gali įspėti apie lėtines plaučių, bronchų, širdies ligas, kraujotakos nepakankamumą.
Dažniausia nagų liga – grybelis
♦ Ši liga sudaro daugiau nei 50 proc. visų nagų ligų. Pirmasis šio užkrato požymis – gelsvos raginės masės dėmelė. Ji plečiasi, kol apima visą nagą. Nagas ima storėti, praranda blizgesį, pasidaro grublėtas, trapus.
♦ Būna ir atvirkščiai – nagas ima plonėti, trupėti. Pažeistas gali gelsti labai lėtai, užsikrėtęs žmogus kitų nemalonių simptomų nejaučia. Dažniausiai grybelis pažeidžia didžiojo ir mažojo pėdų piršto nagus, nes būtent jie labiausiai spaudžiami batų. O traumuoti, pažeisti nagai imliausi infekcijoms. Negydomas kojų nagų grybelis persimeta į rankų nagus.
♦ Pastebėję grybelio požymius, būtinai kreipkitės į gydytoją. Nesigydykite patys. Mat panašūs į grybelio yra ir kitų ligų požymiai, pavyzdžiui, žvynelinės, atopinio dermatito. Nagų grybelis nustatomas tiriant mikroskopu ir auginant pasėlį, gydomas geriamaisiais vaistais, lazeriu. Jeigu nagas labai sustorėjęs, jis šalinamas chirurginiu būdu.
Nagus žaloja
♦ Visos cheminės šarminės švaros priemonės, ypač indų plovikliai ir langų valikliai. Jie džiovina odą ir nagus, pamažu ardo jų struktūrą, todėl šie pradeda lūžinėti, sluoksniuotis.
♦ Karštas vanduo ir dažnas rankų mirkymas. Tai minkština nagus, silpnina jų atsparumą.
♦ Acetonas, kurio yra valikliuose, džiovina ir minkština nagus, keičia jų natūralią sandarą.
♦ Blogi įpročiai: rūkymas, nagų kramtymas. Nikotinas nagus gelsvina, kramtymas neretai traumuoja.
♦ Netinkama nagų priežiūra: dildymas metalinėmis dildėmis, gilus odos aplink nagus karpymas, per dažnas nagų paviršiaus šlifavimas ir poliravimas.
♦ Blogai sterilizuoti manikiūro įrankiai – didelė rizika užsikrėsti grybeliu ar kitomis odos (ir ne tik) ligomis.   
Druska nagams stiprinti
Kodėl nagai sluoksniuojasi ir skilinėja? Veikiausiai trūksta mineralų. Liaudies medicinos žinovai pataria kelissyk per savaitę paruošti sūrią vonelę: į 37 °C karštumo vandenį įberkite kelis šaukštus Negyvosios jūros druskos, įlašinkite porą lašų jodo ir 10 minučių pamerkite plaštakas.
Įdomu žinoti
♦ Nagai – ne tik rankų puošmena. Jie saugo pirštų pagalvėles nuo sužalojimų, didina mūsų lytėjimo jautrumą.
♦ Nago plokštelė išauga iš gyvuonies – gana jautrios ir pažeidžiamos vietos. Kai ši vieta sužalojama ar pažeidžiama (mechaniškai ar cheminėmis priemonėmis), sveikas nagas ima deformuotis.
♦ Nago plokštelė per dieną užauga 0,1 mm, per mėnesį – 3–4 mm. Dieną ji auga dvigubai greičiau nei naktį.
♦ Pašalintas rankos piršto nagas visiškai atauga maždaug per 3–4 mėnesius, kojos pėdos – per pusmetį.
♦ Retsykiais pasitaiko, kad kūdikis gimsta be nagų užuomazgų. Medikai tai vadina įgimta benagyste: nagų guoliai būna tušti, aptraukti tik plona ragine plėvele.

2 komentarai:

  1. Na, odos grybelis yra labai nedėkingas dalykas, o odos grybelio gydymas yra labai ilgas ir sudėtingas procesas. Geriausia tam antibiotikus pasiimt. O nagai, kaip ir veido oda, kaip plaukai ir t.t. rodo apie kažkokias problemas. odos grybelio požymiai yra niežėjimas ir pleiskanojimas pagrinde.

    AtsakytiPanaikinti